█ Zapraszam na swoją nową stronę Rejestr Polskich Drzew Pomnikowych
(https://www.rpdp.hostingasp.pl), na której znajdą Państwo najbardziej aktualne dane dotyczące rekordowych drzew w Polsce.
Strona ma charakter otwarty - każdy może się zarejestrować i po zalogowaniu dodawać do bazy "swoje" drzewa wraz z ich pomiarami oraz zdjęciami.
Bez zalogowania program pracuje w trybie "tylko odczyt" - dodawanie wpisów (także ich modyfikacja i usuwanie) nie jest możliwe,
jednak bez przeszkód można przeglądać zgromadzone w bazie dane.
Jedyna rodzina rzędu berberysowców (Berberidales).
Obejmuje ponad 500 gatunków zgrupowanych w kilkunastu rodzajach.
Główni przedstawiciele i ich cechy morfologiczne
|
|
Atrakcyjne kwiaty berberysowatych posiadają przeważnie 6-krotny okwiat,
a ich owoce mają postać kulistych jagód. Na zdjęciach kwiaty i owoce jednej
z najczęściej uprawianych w Polsce roślin należących do rodziny
berberysowatych - mahonii ostrolistnej.
|
Ogromną większość berberysowatych, bo aż 450-500 gatunków, stanowią gatunki należące do rodzaju berberys (Berberis).
Są to głównie cierniste krzewy liściaste, występujące naturalnie w strefach subtropikalnej i umiarkowanej Europy, Azji,
Afryki oraz obu Ameryk. Oprócz wyżej wymienionych form drzewiastych, rodzina berberysowatych zawiera także niewielką ilość roślin zielnych.
Niektóre gatunki berberysu, w tym nasz jedyny rodzimy berberys pospolity (Berberis vulgaris),
są uprawiane jako rośliny ozdobne także w Polsce. Blisko spokrewniony z berberysem jest inny często uprawiany u nas krzew ozdobny
- mahonia ostrolistna (Mahonia aquifolium).
Liście berberysowatych wyrastające na długopędach są zmodyfikowane w ciernie. W kątach cierni wyrastają normalne liście oraz kwiaty.
Pojedyncze lub zebrane w kwiatostany obupłciowe kwiaty posiadają zwykle 6 żółtych płatków korony oraz 6 zielonawych działek kielicha
(słabo zróżnicowanych). Są one wyspecjalizowane pod kątem owadopylności; np. u berberysów i mahonii wykształciły cenną umiejętność
reagowania na dotyk (dotknięte pręciki gwałtownie się prostują otrzepując owada pyłkiem).
Owoce mają postać owalnych bądź kulistych jagód. Są one najczęściej jadalne i bardzo zdrowe (zawierają dużą ilość witaminy C).
|