U góry po lewej: najbardziej znane są u nas
owoce orzecha włoskiego. Nazywane tak samo
jak macierzyste drzewo - orzechami włoskimi -
posiadają one błyszczącą i gładką łupinę
zewnętrzną oraz dość cienką i kruchą skorupę.
U góry w środku: elipsoidalne owoce orzecha szarego
mają szorstko owłosioną, lepką okrywę zewnętrzną.
U góry po prawej: kuliste owoce orzecha czarnego
są większe niż u poprzednich gatunków.
Ich nieowłosiona, chropowata powierzchnia
przypomina nieco skórkę mandarynki.
Po prawej:
Całe i rozłupane pestki owoców orzecha włoskiego
(u góry) szarego (po lewej) i czarnego (po prawej).
Uwagę zwraca bardzo ostro bruzdowana powierzchnia
pestki orzecha szarego i jej długo zaostrzony koniec,
a także duża grubość skorupy orzechów szarego
i czarnego.
U dołu (wszystkie 3 zdjęcia):
Sczczególnie atrakcyjnie prezentują się kuliste owoce
orzecha czarnego. Oprócz dekoracyjnego wyglądu
posiadają one także wyjątkowo dobry smak,
a ponadto wydzielają niezwykle mocny,
aromatyczny zapach.