U góry po lewej: najbardziej znane są u nas
owoce orzecha włoskiego. Nazywane
tak samo jak drzewo - orzechami włoskimi -
posiadają one błyszczącą i gładką łupinę
zewnętrzną oraz dość cienką i kruchą skorupę.
U góry w środku: elipsoidalne owoce
orzecha szarego mają szorstko owłosioną,
lepką okrywę zewnętrzną.
U góry po prawej: kuliste owoce orzecha
czarnego są większe niż u poprzednich gatunków.
Ich nieowłosiona, chropowata powierzchnia
przypomina nieco skórkę mandarynki.
Po prawej:
Całe i rozłupane pestki owoców
orzecha włoskiego (u góry) szarego (po lewej)
i czarnego (po prawej). Uwagę zwraca zwłaszcza
bardzo ostro bruzdowana powierzchnia pestki
orzecha szarego i jej długo zaostrzony koniec
a także duża grubość skorupy o. szarego i czarnego.
U dołu (wszystkie 3 zdjęcia):
Sczczególnie atrakcyjnie prezentują się
kuliste owoce orzecha czarnego.
Oprócz dekoracyjnego wyglądu posiadają one
wyjątkowo dobry smak, a ponadto wydzielają
niezwykle mocny, aromatyczny zapach.